Προσωπικότητες και το έργο τους

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023, η κ. Κατερίνα Φιλιππακοπούλου ετών 90 παραχώρησε στους μαθητές της ΣΤ’ μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με θέμα την «Ακράτα του χθες».

·       Πώς ήταν η περιοχή της Καψιακούς πριν την δεντροφύτευση ;

Υπήρχε ξεραΐλα, ήταν ένα άδειο μέρος, χωρίς δέντρα και ζωή.

·       Πόσος καιρός χρειάστηκε για την δεντροφύτευση, ποια ήταν η διαδρομή των μαθητών και πώς γινόταν η  διαδικασία ποτίσματος;

Χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος για την δεντροφύτευση. Η διαδικασία ήταν  ότι πήγαιναν να το ποτίζουν με κουβάδες γεμάτους νερό, το οποίο έπαιρναν από το αυλάκι που ήταν στο πάνω μέρος του σημερινού Γυμνασίου.

·       Πώς νιώθατε όταν φυτεύατε τα δέντρα;

Όλα τα παιδιά ένιωθαν πολύ ωραία όταν φύτευαν τα δέντρα. Ειδικά τα αγόρια που χαιρόντουσαν γιατί χάνανε μάθημα.

·       Πώς αισθανθήκατε όταν είδατε να μεγαλώνουν τα δέντρα;

Ένιωθα συγκίνηση και περηφάνια για αυτό που κάναμε!

 

Η κυρία Κατερίνα μας ανέφερε επιπλέον τα παρακάτω:

…. ο μπαμπάς της και αυτή είχαν ένα μπακάλικο με πολλών ειδών πράγματα, το οποίο βρισκόταν κάτω από το σπίτι τους και εξυπηρετούσε πολύ κόσμο. Όταν γινόταν ο πόλεμος με τους Αντάρτες ήταν στην πρώτη δημοτικού. Θυμάται οι σφαίρες να πέφτουν ασταμάτητα και οι μαθητές να κρύβονται κάτω από τα θρανία γιατί φοβόντουσαν. Ακόμη χρειάστηκε μια φορά ν’ αφήσουν όλοι τα σπίτια τους και να κρυφτούν στο βουνό, όλο το βράδυ, μέχρι να περάσει ο κίνδυνος.

Με το πέρασμα των χρόνων η Ακράτα πήρε άλλη όψη, έγινε πολιτιστικό κέντρο και άνθησε ο πολιτισμός με τις τέχνες και το θέατρο. Αναπολεί τις βόλτες στην κεντρική πλατεία και τις καντάδες που έκαναν τα αγόρια στις κοπέλες εκείνη την εποχή.

 

Την ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας προσέφερε!
















 Γεώργιος Ρουφογάλης ήταν αναμορφωτής  Πρόεδρος της Ακράτας όπου εκλέχτηκε το 1926 (γεννήθηκε στην Ακράτα το 1879).

 

Ο κύριος Γιώργος Ρουφογάλης ήταν πλούσιος αλλά είχε και πολλές γνώσεις. Σκέφτηκε να φυτέψουν δέντρα και φυτά για να συγκρατούν το νερό και να σταματήσουν τα προβλήματα . Την συγκεκριμένη ιδέα την μοιράστηκε με την δασκάλα Αθηνά Ράλλη. Αυτή με την σειρά της την πρότεινε στους μαθητές και στους γονείς τους. Ο κ. Ρουφογάλης έφτιαξε αποστραγγιστικά έργα και έφερε νερό σε πολλά σπίτια και αποφάσισε να φτιάξει αυλάκια στην περιοχή  που σήμερα ονομάζουμε Καψιακού.

Το Άλσος ήταν ιδιωτικό αλλά ο κ. Ρουφογάλης το έκανε δωρεά στην περιοχή. Ο πρόεδρος είπε «Να σκεφτείτε ότι βοηθάτε τον τόπο σας και όχι ότι κάνετε απλά μία αγγαρεία. Το καλό που κάνετε τώρα θα το βρείτε μπροστά σας. Το δάσος αυτό που τώρα το βλέπετε σαν ένα ξερόβραχο σιγά σιγά θα γίνει ο πνεύμονας της Ακράτας, ο πνεύμονας ο δικός σας και ο πνεύμονας της επόμενης γενιάς».





                                           


Οι μαθητές της Στ' τάξης




Το αυλάκι του Κούρκαφα

Αυτό το έργο έγινε επειδή η Ακράτα ήταν ξερότοπος γεμάτος βάλτους. Οι κάτοικοι, των χωριών φώναξαν τον Δημήτριο Κούρκαφα, ο οποίος είχε σπουδάσει στη Γαλλία, και ήταν πολύ πετυχημένος εργολάβος , για να λύσει το πρόβλημα. Εκείνος αποφάσισε με τη βοήθεια των κατοίκων να φτιάξει ένα τεράστιο αυλάκι , που ξεκινά από τον Κράθη και να τελειώνει στην Συλίβαινα. Τη διετία 1847-1848 έγινε το αρδευτικό αυλάκι παρά τις τεράστιες δυσκολίες. Τα χρόνια 1850-1870 οι Χαλκιανοί χρησιμοποίησαν την Ακράτα για μόνιμη εγκατάσταση. Οι κάτοικοι, όμως τσακωνόντουσαν για το ποιος θα χρησιμοποιήσει το νερό απ’ το αυλάκι. Έτσι δημιούργησαν τον οργανισμό «Τ.Ο.Ε.Β» Κούρκαφας που μοιράζει, το νερό, δίκαια. Τα μέλη του οργανισμού προσέφεραν εθελοντική εργασία.




                                                                             


                                               Οι μαθητές της Ε’ τάξης 2023-24                                                                                 

(Πηγές: «Ίδρυση και εξέλιξη της Ακράτας» του Γεωργαντόπουλου και όσα μας είπε ο πρόεδρος του «ΤΟΕΒ» Κούρκαφας»













«Οδός Βαρθολομαίου Γεωργιάδη»

Ο πεζόδρομος που βρίσκεται μπροστά από τον Άγιο Χαράλαμπο έχει πάρει το όνομα του από τον Βαρθολομαίο Γεωργιάδη. Αυτός ο δρόμος διανοίχτηκε το 1928. Ο Βαρθολομαίος Γεωργιάδης ήταν διαπρεπής Έλληνας κληρικός και το 1899 χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Κορίνθου. Θεωρείται μεγάλος φιλάνθρωπος και ευεργέτης της Ακράτας γιατί έδωσε την περιουσία του στο Ίδρυμα Βαρθολομαίου Γεωργιάδη το οποίο επιτελεί κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις. Η Ακράτα  τον τίμησε κατασκευάζοντας την προτομή του και στήνοντάς την μπροστά στο Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους.

                       Οι μαθητές της Ε’ τάξης 2023-24

(πηγή «Ίδρυση και εξέλιξη της Ακράτας» του Γεωργαντόπουλου)







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου